BoerVeilig
 

BoerVeilig in het nieuws!

Veilig en met plezier werken op het boerenerf, wie wil dat nou niet? Helaas is dit niet altijd zo vanzelfsprekend als dat het lijkt. Jonge kinderen die vrolijk spelen en zich van geen kwaad bewust zijn, jezelf overschatten wanneer je haast hebt of nét even niet goed opletten in de trekker kan nare gevolgen hebben. Naast het emotionele verhaal van Boer Rob uit het nieuwe seizoen van Boer zoekt Vrouw, die zijn zoontje nog maar net uit een 2,5 meter diepe waterput kon redden, stond de telefoon afgelopen weken bij het projectteam van Boerveilig roodgloeiend. De ervaringsverhalen van collega-boeren bracht de media-aandacht voor ons project simpelweg in een stroomversnelling.

Onder de projectnaam BoerVeilig heeft NAJK, samen met NMV, LTO Nederland, NZO, ZuivelNL en Stigas, het kennisinstituut voor veilig, gezond en duurzaam werken, het initiatief genomen om de veiligheid in de melkveehouderij te verbeteren. De verhalen die de afgelopen weken in de media zijn verschenen, maakten de noodzaak van ons project weer pijnlijk duidelijk. Een ongeluk zit in een héél klein hoekje. Inmiddels zijn er twee online artikelen gepubliceerd, drie artikelen in nieuws- en dagbladen verschenen en is er een interview geweest op radio NPO 1.

We zetten deze media-momenten graag voor jullie op een rij:

 • Podcast NPO Radio 1 (EXTRA: Het beste uit het Oog)
  Melkveehouder en projectcoördinator bij BoerVeilig Jan Aantjes vertelt in deze podcast van 10:12 – 19:40 min. over een bedrijfsongeval die hij zelf van dichtbij meemaakte. Een goede vriend verongelukte 20 jaar geleden en liet zijn vrouw en jonge kinderen achter.
 • Reformatorisch Dagblad Boerenerf – Boerenerf nog verre van veilig
  ‘Het boerenerf is nog te vaak het toneel van ongelukken’, zo stelt Joost van Velzen in het Reformatorisch Dagblad, ‘In de eerste zeven maanden van dit jaar kwamen zeven mensen om het leven op het terrein van een veehouder of tuinder. Dat is al net zo veel als in heel 2020.’ Lees hier het hele artikel.
 • Trouw Online
  ‘Een boze stier, mestgas en gevaarlijke machines: op het boerenerf is het gevaar overal’ een uitgebreid artikel over de gevaren op het boerenerf, de constateringen van BoerVeilig en de uitleg van een van de projectcoördinatoren van BoerVeilig.
 • Nieuwe Oogst – Haastig klusje kan zo fout aflopen
  Het artikel over de 23-jarige melkveehouder Jan Jort van Burgsteden werd zowel online als ‘offline’ geplaatst. Een echte eyeopener op het gebied van veilig werken. Een bedrijfsongeval zette de familie van de jonge melkveehouder nóg meer op scherp.
 • Nieuwe Oogst – Veel dodelijke slachtoffers in veehouderij
  De alarmerende cijfers van bedrijfsongevallen binnen de veehouderij schrikken veel journalisten wakker. Halverwege 2021 zijn er al evenveel mensen verongelukt op land- en tuinbouwbedrijven als in héél 2020. Voornamelijk in de veehouderij. Lees hier meer.
 • Nieuwe Oogst – Stress belangrijke oorzaak agrarisch bedrijfsongeval
  Uit onderzoek blijkt dat stress een belangrijke oorzaak is van ongevallen op de boerderij. Dit bevestigt wat wij vanuit het projectteam van BoerVeilig ook hebben waargenomen en delen. Lees meer in dit artikel.